Droogtijd stucwerk
Nadat stucwerk is aangebracht zal er een droogtijd overheen gaan. Afhankelijk van de materiaalkeuze zit er een bepaald percentage vocht in het stucwerk, dit kan tot wel 60% vocht zijn. Al dit vocht moet verdampen voor een mooi eindresultaat. Het drogen kan berekent worden met een vuistregel, namelijk 1 dag drogen voor iedere millimeter die is aangebracht.
Wanneer het stucwerk niet op de juiste manier wordt gedroogd loopt u het risico op schimmels en/of scheuren in de afwerking. Dit zou erg zonde zijn want hier komen kosten bij kijken om dit weer te repareren. Daarom is het verstandig om zich aan de droogtijd te houden.
Op de juiste manier het stucwerk drogen
De juiste manier van drogen is door dit zo natuurlijk mogelijk te laten gebeuren. Een kamertemperatuur van 20 graden is ideaal. Hierbij is ventilatie erg belangrijk, maar ook dit moet weer niet worden overdreven. Zet enkele ramen in de kiepstand zodat er frisse lucht naar binnen kan komen en deze de vochtige lucht afvoert. Stilstaande lucht kan namelijk leiden tot schimmel in de pas gestucte muur. De ramen in zijn geheel openzetten is niet nodig en verhoogt ook de kans op ongenodigde gasten zoals katten of inbrekers.
Vochtige plekken op de muren zijn makkelijk te herkennen. Deze zijn namelijk donkerder van kleur. Zolang deze vlekken nog te zien zijn, is het stucwerk nog niet droog. Het is ook te meten met een vochtmeter. Het beste kunt u nog geen schilderijen of iets anders aan de muur hangen op het moment dat deze nog niet in zijn geheel droog is.
Hoe zit het met nieuwbouw? Scheuren en barsten die ontstaan zijn ‘normaal’. Maar voor hoelang en waar moet u zoal op letten? Zie stukadoren nieuwbouwwoning.
Forceren is risicovol
Het forceren van de droogtijd brengt zeker risico’s met zich mee en is niet aan te raden. Bijvoorbeeld door de kamertemperatuur ongebruikelijk hoog te zetten. Of door zelfs een heater of bouwkachel neer te zetten. Mogelijk dat dit het stucwerk sneller droogt, maar de kans op scheuren zal ook zeker groter zijn.
Het nemen van risico’s is overbodig. Gezien de kosten die komen kijken bij stucwerk, is het vast niet erg om een aantal dagen te wachten om zo van een optimaal resultaat te kunnen genieten. Het hebben van geduld is dus zeker waardevol bij de droogtijd van stucwerk.
Voorkom schade en heb geduld
Bij het forceren kunnen scheuren ontstaan. De kosten die horen bij reparatie liggen vrij hoog, al zijn het maar kleine scheurtjes. Het is niet gemakkelijk om deze op te lossen zonder ze te blijven zien. Een stucadoor inschakelen op zo een moment is aan te raden, maar ook deze kan niet elke schade herstellen zonder litteken. Hierbij is glad stucwerk nog vrij makkelijk te repareren. Heeft u gekozen voor stucwerk met structuur, dan is het al een stuk lastiger om de schade te repareren zonder hier nog iets van terug te zien. Kortom, het is altijd verstandig om zich aan de vuistregel te houden om niet voor onnodige financiële verrassingen te komen staan.